Zdrowe odżywianie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(63)
Forma i typ
Książki
(62)
Poradniki i przewodniki
(39)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Publikacje fachowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Audiobooki
(1)
Proza
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(72)
wypożyczone
(12)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Nowy Sącz
(9)
Wypożyczalnia Gorlice
(13)
Czytelnia Gorlice
(4)
Wypożyczalnia Nowy Targ
(35)
Wypożyczalnia Limanowa
(6)
Wypożyczalnia Rabka
(9)
Wypożyczalnia Zakopane
(7)
Wypożyczalnia Mszana Dolna
(5)
Autor
Witkowska Magda
(3)
Amen Daniel G. (1954- )
(2)
Celejowa Irena (1917- )
(2)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Dow Mike
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Knochenhauer Kamila
(2)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(2)
Malcherek Monika
(2)
Świątkowska Katarzyna (lekarz)
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Amen Tana (1968- )
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Andruszko Robert
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bigoś Monika
(1)
Blumska-Hepner Katarzyna
(1)
Bogdański Kazimierz (1924- )
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Cherry Reginald
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Crupain Michael
(1)
Cryan J. F
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Czernik Renata
(1)
Czerwińska-Rogowska Maja
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Delecroix Jean-Marie (1947- )
(1)
Derda Joanna
(1)
Devine Molly
(1)
DiChiara Kathleen
(1)
Dinan Ted
(1)
Dzieniszewski Jan
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Dąbrowska Anna (lekarz)
(1)
Eugster Gabi
(1)
Frączyk Małgorzata
(1)
Fuhrman Joel
(1)
Gasper Dorota
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gertig Henryk
(1)
Gruca Magdalena (pedagog)
(1)
Gruca Magdalena (pedagog). Moje zdrowie
(1)
Grzegorzewska Alicja E
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gundry Steven R
(1)
Hammond Christopher (1955- )
(1)
Hasik Jan
(1)
Holford Patrick
(1)
Hornecker John
(1)
Houlbert Angélique
(1)
Hołowko Patrycja
(1)
Hryniewiecki Lech
(1)
Hyman Mark (1959- )
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Junger Alejandro
(1)
Kempiak Joanna
(1)
Kosowicz Jerzy
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kropka Bożena
(1)
Kszczotek Maja
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kurhańska-Flisykowska Anna
(1)
Leonczuk Piotr
(1)
Linke Krzysztof
(1)
Liszyk Katarzyna
(1)
Macciochi Jenna
(1)
Majka Anna
(1)
Marczuk Anna (tłumacz)
(1)
Masley Steven
(1)
McGregor Renee
(1)
Mickiewicz-Morawska Dorota
(1)
Middleton Kate
(1)
Minge Krzysztof
(1)
Minge Natalia
(1)
Molski Marcin
(1)
Moritz Andreas
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Mościcki Adam
(1)
Nadolna Irena
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Nowakowska Barbara
(1)
O'Bryan Tom
(1)
Ogden Jane
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Oz Mehmet C. (1960- )
(1)
Pająk Zofia
(1)
Paltrow Gwyneth (1972- )
(1)
Panek Edyta
(1)
Pawłowska Marta (coach)
(1)
Peszko Beata (1959- )
(1)
Phillips Robert B
(1)
Poznański Juliusz
(1)
Przewieźlik Agata
(1)
Przybyłowska Jadwiga
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(32)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(49)
Kraj wydania
Polska
(63)
Język
polski
(61)
Odbiorca
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Dzieci
(2)
Lekarze
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Rodzice
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Temat
Polska
(4081)
Język polski
(3763)
Literatura polska
(2801)
Poezja polska
(2759)
Matematyka
(2414)
Zdrowe odżywianie
(-)
Dziecko
(2157)
Wychowanie
(1655)
Historia
(1654)
Nauczanie
(1573)
Nauczanie początkowe
(1442)
Wychowanie przedszkolne
(1408)
Pedagogika
(1308)
Filozofia
(1284)
Nauczyciele
(1215)
Opowiadanie polskie
(1195)
Literatura
(1192)
Wychowanie w rodzinie
(1180)
Fizyka
(1168)
Powieść polska
(1144)
Rodzina
(1124)
Nauczanie zintegrowane
(1116)
Młodzież
(1040)
Szkolnictwo
(1003)
Psychologia
(991)
Regionalia
(986)
Sztuka
(945)
Pamiętniki polskie
(911)
Język angielski
(886)
Dramat polski
(836)
Chemia
(803)
Pisarze polscy
(795)
Dzieci
(765)
Oświata
(760)
Kultura
(756)
Biologia
(689)
Geografia
(684)
Publicystyka polska
(656)
Uczucia
(635)
Uczniowie
(627)
Osobowość
(623)
Uczenie się
(614)
Wojsko
(590)
Język niemiecki
(585)
Muzyka
(585)
Kobieta
(560)
Podręczniki akademickie
(560)
Biografie
(550)
Technika
(506)
Psychoterapia
(504)
Wydawnictwa popularne
(502)
Język rosyjski
(496)
Przyroda
(493)
Relacje międzyludzkie
(488)
Czytanie
(480)
Mowa
(479)
Miłość
(473)
Etyka
(460)
Socjologia
(452)
Matura
(449)
Żydzi
(449)
Unia Europejska
(447)
Powieść francuska
(446)
Warszawa
(446)
Powieść angielska
(440)
Kraków (woj. małopolskie)
(433)
Wojna 1939-1945 r.
(432)
Psychologia społeczna
(426)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(426)
Pedagogika specjalna
(421)
II wojna światowa (1939-1945)
(405)
Logopedia
(392)
Przyjaźń
(391)
Gry i zabawy
(389)
Zwierzęta
(383)
Wychowanie fizyczne
(375)
Powieść amerykańska
(374)
Psychologia wychowawcza
(374)
Rośliny
(373)
Prawo
(371)
Powieść rosyjska
(364)
Nauka
(357)
Gry edukacyjne
(353)
Astronomia
(352)
Biografia
(352)
Informatyka
(352)
Pisanie
(349)
Myślenie
(341)
Mózg
(341)
Religia
(331)
Psychologia rozwojowa
(329)
Podręczniki
(326)
Bibliotekarstwo
(323)
Czasopisma pedagogiczne polskie
(323)
Polityka
(321)
Edukacja ekologiczna
(320)
Polacy za granicą
(320)
Gry i zabawy umysłowe
(311)
Alkoholizm
(309)
Bajkoterapia
(308)
Turystyka
(308)
Gatunek
Poradnik
(38)
Przepisy kulinarne
(22)
Opracowanie
(7)
Podręcznik
(7)
Wydawnictwa popularne
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Audiobooki
(1)
Książka kucharska
(1)
Nagranie na żywo
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wykład
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(46)
Kulinaria
(14)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Psychologia
(4)
Rozwój osobisty
(4)
Biologia
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Nauka i badania
(1)
Religia i duchowość
(1)
63 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Dla Bystrzaków)
Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49866 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na depresję i lęki cierpią miliony ludzi. Ich przyczyną, jak dowodzą badania SPECT, są w dużej mierze dysfunkcje mózgu, których właściwe zdiagnozowanie i leczenie bardzo poprawia stan chorych. Autor przedstawia siedem rodzajów lęków i depresji, wyjaśniają ich źródła i prezentują metody leczenia. Czytelnicy znajdą też w tej książce historie wyleczonych oraz kwestionariusz pozwalający rozpoznać ewentualne schorzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zakopane
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tylko 1% genów w ustroju człowieka należy do jego genomu. Pozostałe 99% – te należące do drobnoustrojów – nieustannie się zmienia. Każdego ranka jesteś zatem kimś innym. Czy te masy bakterii sterują twoim mózgiem? Odpowiedź brzmi: tak! Jelitowa flora bakteryjna potrafi wpływać na twoje zachowania, decyzje i upodobania oraz kształtować nastroje. W tej książce autorzy wywracają do góry nogami (dosłownie) obowiązujące schematy. Ujawniają, jakie znaczenie dla zdrowia, w tym psychicznego, ma praca jelit i to, co jesz oraz jak działa oś mózgowo-jelitowa. Pomagają w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych. Prezentują produkty spożywcze najwłaściwsze dla jelit, w tym psychobiotyki, dzięki którym możesz wieść szczęśliwsze i zdrowsze życie. Bo porządek w brzuchu potrafi nie tylko zapewnić ci lepszy humor, ale także usprawnić myślenie, poprawić pamięć oraz rozprawić się z depresjami i stanami lękowymi, a także szeregiem schorzeń, jak choroby Parkinsona i Alzheimera, nieswoiste zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, otyłość, łuszczyca, egzema, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane czy autyzm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49968 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Cześć! Jestem doświadczonym dietetykiem. Pracowałam już z wieloma małymi pacjentami i podczas terapii zauważyłam, że ich rodzicom zwykle brakuje wiedzy, aby zmierzyć się z problemem częstych i powracających infekcji. Napisałam więc książkę, żeby w przystępny sposób przekazać swoją wiedzę wszystkim, którzy chcą wzmocnić odporność swoich dzieci. Wyjaśniam w niej, jak dieta wpływa na samopoczucie. Radzę, jak skutecznie zmienić przyzwyczajenia żywieniowe wszystkich członków rodziny – i to na stałe! Jeśli chcesz, by twój maluch cieszył się zdrowiem każdego dnia, powiedz „nie” śmieciowemu jedzeniu, złym nawykom i byle jakiej diecie! Gwarantuję, że jeśli skorzystasz z proponowanych przeze mnie rozwiązań i wprowadzisz zmiany, o których piszę, pozbędziesz się wielu problemów zdrowotnych. Przeczytaj moją książkę, zainspiruj się i ciesz się zdrowiem całej twojej rodziny!" Monika Bigoś Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616-053.2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 8244 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Klucz do zdrowego żywienia napisana zwięźle, prosto i z polotem, przy zachowaniu ścisłości naukowej, spotyka się na pewno z równym zainteresowaniem, co poprzednie prace Autorki. Z wielkim znawstwem, zrozumiale i ciekawie Autorka podejmuje w poszczególnych rozdziałach informacje dotyczące fizjologii żywienia, higieny żywności i żywienia, żywienia dzieci, młodzieży, kobiety ciężarnej, osób starszych, żywienia w turystyce i sporcie, diet w chorobach oraz wartości odżywczej i zdrowotnej produktów spożywczych. Alfabetyczny skorowidz pozwoli szybko znaleźć w tekście poszukiwane hasło. Książka ta przyda się każdemu w jego codziennym życiu, a także w różnych formach szkolenia i dokształcania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 43462 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie / Irena Celejowa. - Warszawa ; Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - 295 stron : ilustracje ; 24 cm.
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Sącz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75819, 75818 (2 egz.)
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 796.015 (1 egz.)
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49648 (1 egz.)
Wypożyczalnia Limanowa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33918 (1 egz.)
Wypożyczalnia Rabka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 796/799 (1 egz.)
Wypożyczalnia Zakopane
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20896 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Doktor Reginald Cherry specjalizuje się w medycynie profilaktycznej i diagnostyce. Jego praktyka cieszy się uznaniem i została uhonorowana przez miasto Houston oraz ówczesnego gubernatora Teksasu.
W książce znajdziemy niezbite dowody na to, że w tekst Biblii wplecione są zdrowotne wskazówk, które dopiero niedawno zostały potwierdzone przez naukowe i medyczne badania. Przystępny, pełen ciepła styl autora ułatwia przyswojenie niektórych hermetycznych pojęć medycznych, a niezwykłe świadectwo jego pacjentów pokrzepiają wiarę w Boga Uzdrowiciela.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Mszana Dolna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1486 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
"Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka" to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Rabka
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpraca Artur Ciborowski. - Wydanie 4. rozszerzone i uaktualnione, 1. dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - 658 stron : ilustracje ; 24 cm.
Podręcznik zawiera: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48496 (1 egz.)
Wypożyczalnia Zakopane
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19467 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zależy ci na twoim zdrowiu i chcesz się lepiej odżywiać, ale gubisz się już w tych wszystkich dietach, o których słyszysz każdego dnia? Próbujesz dobrać odpowiedni dla siebie plan żywieniowy, ale ciągle nie możesz znaleźć takiego, który byłby rzeczywiście zdrowy i jednocześnie dobrze wpasowałby się w twoje gusta kulinarne? Najprawdopodobniej ta książka pomoże ci rozwiązać ten problem. Zamiast dopasowywać się do gotowych diet teraz po prostu zaczniesz się zdrowo odżywiać. Z naszego poradnika dowiesz się wszystkiego o 200 najważniejszych produktach, po które sięgasz każdego dnia. A jeśli znajdą się wśród nich takie, które do tej pory gościły na twoim stole raczej sporadycznie, przekonasz się, dlaczego warto jadać je częściej. Bo to jest właśnie klucz do zdrowego odżywiania – wiedzieć, dlaczego coś jest dla nas dobre i dlaczego niektóre pokarmy są złe. Poznaj więc wartości odżywcze i właściwości lecznicze poszczególnych produktów spożywczych, zrozum działanie zawartych w nich cennych substancji, sprawdź szybko ich wartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, białka i węglowodowanów, indeks glikemiczny czy wskaźnik zakwaszania organizmu (PRAL) – wszystkie informacje podane są w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych. Dzięki tej książce zaczniesz w optymalny sposób łączyć produkty w potrawach i będziesz je bezbłędnie przygotowywać i przechowywać. Nauczysz się również wybierać z oferty sklepów produkty najświeższe i najwyższej jakości, które w cale nie muszą być drogie. W szybkim odnalezieniu potrzebnych informacji pomaga wygodne uporządkowanie produktów w większych grupach, takich jak produkty mleczne, mięso i jajka czy rośliny przyprawowe, a także szczegółowy indeks. Trudniejsze terminy pojawiające się w tekście zostały objaśnione w słowniku na końcu książki. Zdrowie rzeczywiście zaczyna się na talerzu, a zdrowe odżywianie wcale nie jest trudne!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Gorlice
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Cz./64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Sensus)
O jedzeniu emocjonalnym. Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ― usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49942 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Antybiotyki, antykoncepcja hormonalna, niewłaściwa dieta to tylko kilka czynników wywołujących namnażanie się grzybów Candida. Ich przerost wywołuje niebezpieczną chorobę – kandydozę, która jest przyczyną wielu poważnych dolegliwości, takich jak otyłość, zespół nieszczelnego jelita, nietolerancje pokarmowe, wrzody czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Poznaj holistyczny program, dzięki któremu już w 2 tygodnie powstrzymasz niebezpieczny rozrost drożdżaków, przywrócisz prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz odbudujesz mikroflorę. Odkryj ponad 40 przepisów na łatwe do wykonania posiłki oraz proste porady dietetyczne, które pomogą Ci w pełni wrócić do zdrowia! Pokonaj Candidę naturalnie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiom jelitowy odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. To jego skład decyduje, czy jesteśmy zdrowi, czy jednak podatni na choroby. Kiedy nie karmisz i nie dbasz o swój mikrobiom, kontrolę przejmują szkodliwe bakterie i grzyby, przez co stajesz się bardziej narażony na przewlekłe choroby. Autorka udowadnia, że choroby przewlekłe są odwracalne i oferuje bezpieczne, praktyczne i skuteczne wskazówki leczenia jelit, redukowania poziomu stresu czy radzenia sobie z nierównowagą hormonalną. Podpowiada, jak przez zmianę stylu życia, prawidłową dietę, regenerujący sen możliwe jest uzdrowienie jelit i przywrócenie prawidłowej flory bakteryjnej w całym organizmie. Twoje zdrowie zależy od Twojego mikrobiomu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49369 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cierpisz na problemy z koncentracją? Często jesteś rozkojarzony? Masz trudności z zapamiętywaniem nowych informacji? To mogą być pierwsze objawy mgły mózgowej – choroby, z którą zmaga się coraz więcej ludzi! Jej przyczyn upatruje się w niezdrowym trybie życia, depresji czy COVID-19. Autor stworzył prosty 21-dniowy program, który pomoże ci wyeliminować mgłę mózgową i przywrócić zdrowie mózgu. Jego sekret tkwi w przywróceniu równowagi najważniejszych hormonów w mózgu: dopaminy, serotoniny i kortyzolu. Pomogą ci w tym prawidłowa dieta dla mózgu, proste gry i wskazówki, jak ćwiczyć mózg, by poprawić pamięć i koncentrację. Dowiesz się, jak efektywnie odpoczywać i odkryjesz zalety medytacji. Tylko 21 dni do sprawnego mózgu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50039 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jesteśmy przekonani, że nadmiar cukru szkodzi, ale czy wiemy, że połączenie cukru i tłuszczów trans niekorzystnie wpływa na układ nerwowy i sprawia, że mózg po prostu się kurczy? W książce znajdziesz innowacyjny, a zarazem skuteczny plan odżywiania, który pomoże Ci w zmianie nawyków żywieniowych i zerwaniu z kompulsywnym objadaniem się. Dodatkowo poprawi pamięć i wzmocni mózg, a także wyeliminuje otyłość brzuszną. Autor prezentuje najnowsze badania naukowe oraz połączenie diety śródziemnomorskiej z ketogeniczną, jako najskuteczniejszy środek odżywczy dla mózgu. Przedstawia przepisy oraz produkty superfoods gwarantujące wzrost komórek mózgowych i pozbycie się oponki oraz tłuszczu brzusznego. Odtruj zacukrzony mózg i żyj dłużej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 50122 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oprócz ogólnych zasad zdrowego żywienia w książce omówiono etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wartości odżywcze. Opisano również podstawy psychologiczne żywienia, najczęstsze zaburzenia odżywiania, a także szczególne zagadnienia, np. brain food – składniki pokarmowe stymulujące rozwój inteligencji, żywność funkcjonalną i preparaty witaminowe w jadłospisie dziecięcym.
Zamieszczone na końcu książki proste przepisy kulinarne są cennym uzupełnieniem pozwalającym przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Limanowa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32931 (1 egz.)
Książka
W koszyku
zy wiesz, że fast foody uśmiercają rocznie więcej osób niż palenie papierosów? Witaj w świecie, w którym każdy kęs jedzenia zawiera truciznę. Witaj w świecie przetworzonej żywności, gdzie twoje zdrowie wcale nie jest najważniejsze! Za każdym razem, kiedy sięgasz po białe pieczywo, frytki, batonik czy czipsy, zachowujesz się jak narkoman na głodzie. Twoje ślinianki pracują intensywniej na myśl o tych smakach, a przepyszne glutaminian sodu, aspartam i biały cukier skutecznie zagłuszają apetyt na zdrowe jedzenie. To nie przelewki. Twoje zdrowie i życie są zagrożone. Odkryj zbrodnie, których dopuszczają się ci, którzy karmią cię każdego dnia. Popatrz im na ręce i dowiedz się: dlaczego koncernom spożywczym nie zależy na twoim zdrowiu; jakie sztuczki stosują producenci żywności; jak przetworzona żywność wpływa na mózg, inteligencję i rozwój dzieci; czym jest gęstość odżywcza i jakie ma znaczenie przy komponowaniu posiłków; jak pokonać uzależnienie od trujących dodatków do żywności, w tym fast foodów; co jeść, żeby cofnąć negatywne efekty jedzenia przetworzonej żywności. Weź odpowiedzialność za swoje zdrowie i zerwij z uzależnieniem od śmieciowego jedzenia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Gorlice
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Cz./64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej