Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(32)
Forma i typ
Książki
(32)
Poradniki i przewodniki
(27)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(33)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Nowy Sącz
(6)
Wypożyczalnia Gorlice
(6)
Wypożyczalnia Nowy Targ
(11)
Wypożyczalnia Limanowa
(4)
Wypożyczalnia Rabka
(2)
Wypożyczalnia Zakopane
(6)
Wypożyczalnia Mszana Dolna
(1)
Autor
Witkowska Magda
(3)
Stolińska Hanna
(2)
Abrams Rami
(1)
Abrams Vicky
(1)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Amen Daniel G. (1954- )
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bester Jagoda
(1)
Bielak-Piksa Barbara
(1)
Bigoś Monika
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Borkowska Urszula (1950- )
(1)
Borkowska-Mękarska Katarzyna
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Chojnacka Sylwia
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Devine Molly
(1)
Dmochowska-Górska Janina
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Gasper Dorota
(1)
Goggins Aidan
(1)
Halarewicz Aleksandra
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jastrzębska-Mierzyńska Marta
(1)
Junger Alejandro
(1)
Jurczuk Małgorzata
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kanik Paweł
(1)
Kiełczewska Barbara
(1)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(1)
Krzyżańska-Xiężopolska Iwona
(1)
Landon Rachel
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Maciorkowska Elżbieta
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Matten Glen
(1)
Mickiewicz-Morawska Dorota
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Nertby Aurell Lina (1978- ) Autor
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Okrasa Karol
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Oz Mehmet C. (1960- )
(1)
Pievani Telmo
(1)
Ragozzino Claire
(1)
Raman Maitreyi
(1)
Ramsey Drew
(1)
Roszko-Kirpsza Izabela
(1)
Shrubsole Jennifer
(1)
Sirounis Angela
(1)
Smarkusz-Zarzecka Joanna
(1)
Smith Lindsey (1988- )
(1)
Spence Charles
(1)
Stefańczyk Agnieszka
(1)
Stefańska Ewa (1961- )
(1)
Steigenberger Heide
(1)
Szustak Adam
(1)
Tokarczyk Paweł
(1)
Tuz Adam
(1)
Usarzewicz Wojciech
(1)
Vico Andrea
(1)
Wasiluk Diana
(1)
Witalis-Zdrzenicka Anna
(1)
Witczak-Sawczuk Katarzyna
(1)
Woźniak Beata
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zając-Zbrożek Elżbieta
(1)
Zakrzewska Magdalena (nauki medyczne)
(1)
Zbrożek Kaja
(1)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(1)
Żarowski Marcin
(1)
Żywina Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(16)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(32)
Język
polski
(32)
Odbiorca
Dzieci
(3)
Młodzież
(3)
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
14-17 lat
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Rodzice
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura kanadyjska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(14)
Odżywianie
(6)
Dietetyka
(3)
Flora bakteryjna jelit
(3)
Kucharstwo
(3)
Leczenie dietą
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Dieta niskohistaminowa
(2)
Dieta oczyszczająca
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kultura stołu
(2)
Probiotyki
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Przyprawy
(2)
Smak
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywienie chorych
(2)
Adaptogeny
(1)
Ajurweda
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergeny
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Anemia
(1)
Antybiotyki
(1)
Aromaty spożywcze
(1)
Candida
(1)
Choroba Alzheimera
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Ciasta
(1)
Depresja
(1)
Depresja psychiczna
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dzieci
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Etnografia
(1)
Fizjologia żywienia dzieci
(1)
Fizjologia żywienia młodzieży
(1)
Gastronomia
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Historia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Joga
(1)
Kandydoza
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kulinaria
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Monokultura (rolnictwo)
(1)
Mózg
(1)
Napoje
(1)
Nastolatki
(1)
Nietolerancja histaminy
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odporność nabyta
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Otępienie
(1)
Owoce
(1)
Piramida zdrowego żywienia
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Potrawy
(1)
Prebiotyki
(1)
Produkt regionalny
(1)
Psychofizyka
(1)
Psychologia
(1)
Rak piersi
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny łąkowe
(1)
Sen
(1)
Sirtuiny
(1)
Spożycie kalorii
(1)
Stres
(1)
Symbolika religijna
(1)
Tomografia emisyjna pojedynczych fotonów (SPECT)
(1)
Trening umysłu
(1)
Uczucia
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Umysł
(1)
Warzywa
(1)
Witaminy
(1)
Wrażenia
(1)
Włókna pokarmowe
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
do 19 w.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Lachy
(1)
Limanowa (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Limanowa (woj. małopolskie ; okręg)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Gatunek
Poradnik
(22)
Przepisy kulinarne
(16)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Książka kucharska
(2)
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Atlas
(1)
Informator
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(3754)
Psychologia
(2204)
Historia
(2014)
Medycyna i zdrowie
(1080)
Socjologia i społeczeństwo
(987)
Kulinaria
(32)
Literaturoznawstwo
(894)
Kultura i sztuka
(515)
Językoznawstwo
(439)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(428)
Religia i duchowość
(416)
Rozwój osobisty
(375)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(357)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(344)
Hobby i czas wolny
(323)
Biologia
(295)
Filozofia i etyka
(251)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(241)
Etnologia i antropologia kulturowa
(223)
Kultura fizyczna i sport
(188)
Podróże i turystyka
(182)
Zarządzanie i marketing
(182)
Geografia i nauki o Ziemi
(172)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(160)
Matematyka
(160)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(144)
Praca, kariera, pieniądze
(126)
Media i komunikacja społeczna
(120)
Fizyka i astronomia
(116)
Informatyka i technologie informacyjne
(114)
Nauka i badania
(113)
Ochrona środowiska
(87)
Chemia
(75)
Architektura i budownictwo
(73)
Inżynieria i technika
(67)
Styl życia, moda i uroda
(34)
Rolnictwo i leśnictwo
(26)
Archeologia
(20)
Varia
(17)
Dom i ogród
(13)
Transport i logistyka
(13)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(7)
Geografia
(2)
Filozofia i etyka
(1)
Religia i duchowość
(1)
Edukacja
(1)
Geografia i nauki o ziemi
(1)
Literatura
(1)
Medycyna
(1)
Psychiatria
(1)
Psychologia kliniczna
(1)
Rodzina i relacje międzyludzkie
(1)
Sport i kultura fizyczna
(1)
32 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Dla Bystrzaków)
Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznych przepisów, od casserole z kurczakiem po kremowy mus ciasteczkowy. Pomoże Ci też wypełnić kuchnię produktami ketogenicznymi, wytłumaczy, co jadać na mieście, jak poprawić zdrowie swojego mózgu i jak podnieść poziom energii!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na depresję i lęki cierpią miliony ludzi. Ich przyczyną, jak dowodzą badania SPECT, są w dużej mierze dysfunkcje mózgu, których właściwe zdiagnozowanie i leczenie bardzo poprawia stan chorych. Autor przedstawia siedem rodzajów lęków i depresji, wyjaśniają ich źródła i prezentują metody leczenia. Czytelnicy znajdą też w tej książce historie wyleczonych oraz kwestionariusz pozwalający rozpoznać ewentualne schorzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zakopane
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce zostały opublikowane przepisy potraw przygotowywanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu limanowskiego. Prezentowane są w niej propozycje potraw na różne okazje w ciągu roku. Przepisy zostały podzielone na różne kategorie takie jak: dania mięsne, buchty i kołacze, dania jarskie, warzywne, zupy i polewki, do śniadania i kolacji, dla zdrowia i na ozdobę i inne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Limanowa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33177, 33178 (2 egz.)
Książka
W koszyku
"Cześć! Jestem doświadczonym dietetykiem. Pracowałam już z wieloma małymi pacjentami i podczas terapii zauważyłam, że ich rodzicom zwykle brakuje wiedzy, aby zmierzyć się z problemem częstych i powracających infekcji. Napisałam więc książkę, żeby w przystępny sposób przekazać swoją wiedzę wszystkim, którzy chcą wzmocnić odporność swoich dzieci. Wyjaśniam w niej, jak dieta wpływa na samopoczucie. Radzę, jak skutecznie zmienić przyzwyczajenia żywieniowe wszystkich członków rodziny – i to na stałe! Jeśli chcesz, by twój maluch cieszył się zdrowiem każdego dnia, powiedz „nie” śmieciowemu jedzeniu, złym nawykom i byle jakiej diecie! Gwarantuję, że jeśli skorzystasz z proponowanych przeze mnie rozwiązań i wprowadzisz zmiany, o których piszę, pozbędziesz się wielu problemów zdrowotnych. Przeczytaj moją książkę, zainspiruj się i ciesz się zdrowiem całej twojej rodziny!" Monika Bigoś Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616-053.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza w Polsce książka o raku piersi, która łączy trzy perspektywy: historię pacjentki, doświadczenia lekarki specjalizującej się w onkologii klinicznej oraz fachową wiedzę dietetyczki. Dzięki ich współpracy w książce znalazły się: dieta pomocna nie tylko w trakcie leczenia, lecz także po jego zakończeniu, a dodatkowo wiele wspomagających organizm przepisów; rzetelna wiedza medyczna o procesie chorobowym i terapiach onkologicznych oraz reakcjach organizmu, z którą łatwiej przejść przez kolejne etapy leczenia; praktyczne porady onkopacjentki i jej indywidualna historia walki z rakiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616-006 (1 egz.)
Wypożyczalnia Zakopane
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20607 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Książka „Food Pharmacy” to efekt naszych długich obserwacji związku odżywiania ze stanem zdrowia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy wgryźć się w ten temat i z nieocenioną pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej. Przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania, a potem napisałyśmy tę książkę, aby podzielić się z Wami zdobytą wiedzą. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? „Food Pharmacy” rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości. Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Ta książka to recepta na doskonałe samopoczucie! Uwaga! Skutki uboczne występujące po przeczytaniu naszej książki: nowe spojrzenie na jedzenie (podniebienie Ci podziękuje), mnóstwo energii (także w poniedziałkowe poranki), zadowolone bakterie jelitowe (zaufaj nam, chcesz, żeby były szczęśliwe), zdrowa flora jelitowa (czyli lepszy komfort życia), umiarkowany poziom cukru we krwi (bez utraty uroku osobistego), lepszy gust muzyczny*. * Tego ostatniego nie potrafimy do końca wyjaśnić, ale pozostałe rezultaty zawdzięczamy kuchni przeciwzapalnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Sącz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 72564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Antybiotyki, antykoncepcja hormonalna, niewłaściwa dieta to tylko kilka czynników wywołujących namnażanie się grzybów Candida. Ich przerost wywołuje niebezpieczną chorobę – kandydozę, która jest przyczyną wielu poważnych dolegliwości, takich jak otyłość, zespół nieszczelnego jelita, nietolerancje pokarmowe, wrzody czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Poznaj holistyczny program, dzięki któremu już w 2 tygodnie powstrzymasz niebezpieczny rozrost drożdżaków, przywrócisz prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz odbudujesz mikroflorę. Odkryj ponad 40 przepisów na łatwe do wykonania posiłki oraz proste porady dietetyczne, które pomogą Ci w pełni wrócić do zdrowia! Pokonaj Candidę naturalnie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe ciasta i desery / Janina Dmochowska-Górska ; [przedmowa Maria Iwaszkiewicz]. - Warszawa : "Watra", 1975 (Łódzkie Zakłady Graficzne). - 128 stron : ilustracje ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 25370 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oprócz ogólnych zasad zdrowego żywienia w książce omówiono etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wartości odżywcze. Opisano również podstawy psychologiczne żywienia, najczęstsze zaburzenia odżywiania, a także szczególne zagadnienia, np. brain food – składniki pokarmowe stymulujące rozwój inteligencji, żywność funkcjonalną i preparaty witaminowe w jadłospisie dziecięcym.
Zamieszczone na końcu książki proste przepisy kulinarne są cennym uzupełnieniem pozwalającym przyrządzić zdrowe i urozmaicone potrawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Limanowa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 32931 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej. Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole, które mają charakter bezglutenowy, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać. Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu 7 dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych. Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT? Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej. Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi. Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii. Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie skrajnego głodu. Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń. Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób. "Dieta, która nie podąża za modą, za to proponuje niesamowite korzyści w zakresie poprawy stanu zdrowia i sylwetki. Aidan i Glen dowodzą, że każdy może jeść ze smakiem, a przy tym czerpać korzyści z żywności sirtuinowej. Bardzo mi się to podoba!" Lorraine Pascale, szef kuchni z programów BBC TV i autorka książek kulinarnych "Wielkie odkrycie dietetyczne! Korzystając z pomocy Aidana i Glena, wprowadziłem do swojej diety żywność sirtuinową, dzięki czemu udało mi się osiągnąć skład ciała i samopoczucie, o jakich wcześniej nawet nie marzyłem." David Haye, bokser, mistrz świata wagi ciężkiej "Dieta SIRT Aidana i Glena to było niesamowite doświadczenie. Tłuszcz się z mojego ciała po prostu wytapiał. Nagle lepiej mi się myślało i miałem zdecydowanie więcej energii niż kiedyś." Anthony Ogogo, zawodowy bokser i gwiazda programu Strictly Come Dancing 2015 Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Sącz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74386 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy popularne, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i stosowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Limanowa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 34063 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Lira, 2023. - 349, [3] strony : ilustracje ; 22 cm
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także liczni aktywiści, badacze tradycji kulinarnych, eksperci i dziennikarze. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię Lwowa – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Sącz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 76628 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Seniorzy to grupa, dla której kwestie prawidłowego odżywiania są szczególnie ważne, a jednocześnie rzadko w odniesieniu do niej poruszane. Zmiana nawyków żywieniowych osób w tym wieku jest niełatwa, ale konieczna. Według badań blisko 70% chorób, na które cierpią osoby starsze, jest wynikiem złego odżywiania. „Zawarte w książce porady i przepisy oparte są na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym, która została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia w 2017 r. na podstawie najbardziej aktualnych zaleceń WHO. Podstawą piramidy jest oczywiście ruch, odpowiednie nawodnienie oraz właściwa ilość warzyw i owoców. To prosty przepis na dłuższe życie! Dzięki współpracy z Lidlem możemy szerzyć tę wiedzę” - zaznacza prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Sącz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 74106 (1 egz.)
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50387 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie ma znaczenia, gdzie mieszkasz, ile masz lat, ani jakie dolegliwości cię nękają – w zaledwie siedem dni możesz na zawsze odmienić stan swojego zdrowia. Wraz z powietrzem, wodą i jedzeniem do naszego organizmu przenikają nienaturalne i toksyczne substancje. Gromadzą się, zalegają i szkodzą naszemu zdrowiu. W efekcie zmagamy się z cukrzycą, migrenami, lękami, bezsennością, zespołem jelita drażliwego i innymi chorobami cywilizacyjnymi. Dobra wiadomość jest taka, że nasz organizm jest tak zaprojektowany, by pokonać owe trujące substancje osłabiające, a my możemy mu w tym pomóc, stosując program CLEAN 7. Podobnie jak joga przynosi harmonię przez ruch fizyczny, tak opracowany przez doktora Jungera program CLEAN 7 prowadzi do równowagi organizmu dzięki wyregulowaniu chemicznych reakcji w naszym ciele. Realizację CLEAN 7 można bez problemu pogodzić z wymaganiami współczesnego, zabieganego życia. Co dostaniemy w zamian? Problemy zdrowotne nagle ustępują, zbędne kilogramy znikają, a my po raz pierwszy w życiu doświadczamy, co to znaczy naprawdę czuć się zdrowo.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49553 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Eliksir młodości w zasięgu twojej ręki! Zioła kojarzą ci się z mało skutecznymi i niesmacznymi herbatkami, które piją starsze panie? Odkryj nowoczesne sposoby na korzystanie z mocy drzemiącej w roślinach! Zawarte w niektórych z nich adaptogeny pomagają radzić sobie z negatywnymi skutkami intensywnego tempa życia: problemami ze snem, obciążeniem stresem czy rozregulowaną gospodarką hormonalną. Rachel Landon wnikliwie opisuje najlepsze dla twojego zdrowia rośliny i nauczy cię z nich korzystać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 47957 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hashimoto : dieta i styl życia w chorobie / Agata Lewandowska. - [Warszawa] : Wydawnictwo RM, [2019]. - 255, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
(Dietetyk Radzi)
Z każdym rokiem w naszym kraju przybywa osób cierpiących na schorzenia autoimmunologiczne, w tym chorobę Hashimoto. Uważa się, że pięć razy częściej dotyka ona kobiet niż mężczyzn. Pacjentki skarżą się na obniżony komfort życia, problemy skórne, wypadanie włosów, przybieranie na wadze i problemy z płodnością.
Czym jest choroba Hashimoto? Jak się ją wykrywa i leczy? Czy kondycja naszych jelit ma wpływ na jej przebieg? Jak styl życia oddziałuje na funkcjonowanie tarczycy? Jakie schorzenia mogą towarzyszyć Hashimoto? A przede wszystkim – jak prawidłowo się odżywiać, gdy ma się problemy z tarczycą? Na te i wiele innych pytań odpowiada Agata Lewandowska, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem.
W książce znajdziesz porady dotyczące także diet eliminacyjnych i mnóstwo ciekawych przepisów na dania m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Sącz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 75184 (1 egz.)
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49142, 49143 (2 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Zakopane
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21036 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Eko - logiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej / Jagna Niedzielska. - Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2022. - 252, [4] strony : ilustracje, fotografie, portrety ; 24 cm.
Ekologia zaczyna się w twojej głowie i na twoim talerzu • Potrzebujesz pomysłów na zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy? • Chcesz właściwie przechowywać żywność? • W twojej szafce zalega stara kasza, a marchewka próbuje sama wyjść z lodówki? • Nie wiesz, jak planować swoje zakupy, by w pełni wykorzystać wszystkie składniki, które lądują w twoim koszyku? • Chciałbyś wydawać mniej pieniędzy na jedzenie? Jagna Niedzielska, znana kucharka, edukatorka i doradczyni kulinarna, w ostatnich latach przeprowadziła wiele warsztatów i webinarów, podczas których opowiadała o przechowywaniu żywności. Zainteresowanie i liczba pytań, które zadawali ich uczestnicy, przerosły jej najśmielsze oczekiwania. W odpowiedzi na te potrzeby autorka napisała niniejszą książkę – pełną praktycznych porad, kuchennych tricków i ciekawostek. Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej to przede wszystkim przepisy na proste, wyjątkowo smaczne wegańskie i wegetariańskie potrawy, dzięki którym nie będziesz marnował jedzenia. W Polsce wyrzuca się 4,8 mln ton żywności rocznie. Z książki dowiesz się, jak łatwo zmienić nawyki, by marnować mniej jedzenia i pieniędzy. Przekonasz się też, że ekologia jest ekonomiczna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49781 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : kompendium / redakcja naukowa Lucyna Ostrowska. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVIII, 421 stron : ilustracje, tabele ; 24 cm.
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjalności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Mszana Dolna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 250 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prosty sposób na wykorzystanie siły tkwiącej w żywności, opracowany dzięki szczegółowym badaniom i doświadczeniom pracy z pacjentami. Znajdziesz tu czytelne informacje i plan posiłków uwzględniający różne superskładniki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 48529 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej