Układ pokarmowy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(9)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Nowy Sącz
(1)
Wypożyczalnia Gorlice
(2)
Wypożyczalnia Nowy Targ
(6)
Wypożyczalnia Mszana Dolna
(2)
Autor
Brosnan Katie
(1)
Brzozowski Tomasz
(1)
Gancarz Bronisław
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kropka Bożena
(1)
Margas Grzegorz
(1)
Mazurek Maria (1987- )
(1)
Michajlik Aleksander (1922-2006)
(1)
Najczęstrze
(1)
Palka Małgorzata
(1)
Pluszka Adam (1976- )
(1)
Raman Maitreyi
(1)
Ramotowski Witold
(1)
Shrubsole Jennifer
(1)
Sirounis Angela
(1)
Spodaryk Mikołaj (pediatra)
(1)
Wierzchowski Marcin (ilustrator)
(1)
Żywina Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(2)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
Studenci
(2)
Szkoły wyższe
(2)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Polska
(4081)
Język polski
(3763)
Literatura polska
(2799)
Poezja polska
(2759)
Matematyka
(2413)
Układ pokarmowy
(-)
Dziecko
(2157)
Wychowanie
(1656)
Historia
(1654)
Nauczanie
(1575)
Nauczanie początkowe
(1444)
Wychowanie przedszkolne
(1412)
Pedagogika
(1299)
Filozofia
(1285)
Nauczyciele
(1217)
Opowiadanie polskie
(1195)
Literatura
(1192)
Wychowanie w rodzinie
(1180)
Fizyka
(1169)
Powieść polska
(1144)
Rodzina
(1128)
Nauczanie zintegrowane
(1116)
Młodzież
(1041)
Szkolnictwo
(1005)
Psychologia
(990)
Regionalia
(986)
Sztuka
(945)
Pamiętniki polskie
(911)
Język angielski
(886)
Dramat polski
(836)
Chemia
(803)
Pisarze polscy
(795)
Dzieci
(771)
Oświata
(763)
Kultura
(756)
Biologia
(689)
Geografia
(684)
Publicystyka polska
(656)
Uczucia
(641)
Uczniowie
(628)
Osobowość
(626)
Uczenie się
(615)
Wojsko
(590)
Język niemiecki
(585)
Muzyka
(585)
Kobieta
(563)
Podręczniki akademickie
(558)
Biografie
(550)
Technika
(506)
Psychoterapia
(505)
Wydawnictwa popularne
(502)
Język rosyjski
(496)
Przyroda
(493)
Relacje międzyludzkie
(492)
Czytanie
(480)
Mowa
(479)
Miłość
(474)
Etyka
(460)
Socjologia
(453)
Żydzi
(451)
Matura
(449)
Unia Europejska
(447)
Powieść francuska
(446)
Warszawa
(446)
Powieść angielska
(440)
Kraków (woj. małopolskie)
(433)
Wojna 1939-1945 r.
(432)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(428)
Psychologia społeczna
(425)
Pedagogika specjalna
(419)
II wojna światowa (1939-1945)
(406)
Przyjaźń
(395)
Logopedia
(393)
Gry i zabawy
(390)
Zwierzęta
(385)
Psychologia wychowawcza
(375)
Wychowanie fizyczne
(375)
Powieść amerykańska
(374)
Rośliny
(373)
Prawo
(371)
Powieść rosyjska
(364)
Nauka
(357)
Gry edukacyjne
(355)
Astronomia
(353)
Biografia
(352)
Informatyka
(352)
Pisanie
(349)
Mózg
(344)
Myślenie
(342)
Religia
(332)
Psychologia rozwojowa
(329)
Podręczniki
(326)
Bibliotekarstwo
(323)
Czasopisma pedagogiczne polskie
(323)
Polityka
(321)
Edukacja ekologiczna
(320)
Polacy za granicą
(320)
Gry i zabawy umysłowe
(311)
Alkoholizm
(309)
Bajkoterapia
(308)
Dziatki
(307)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Atlas anatomiczny
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Biologia
(2)
Kulinaria
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wyrusz w niesamowitą podróż do Twojego wnętrza! Co prawda poznaliśmy już niemal każdy skrawek naszej planety, a jednak w naszych ciałach kryje się niezbadany świat mikrobów... Naukowcy dopiero zaczynają rozumieć, jak ważne są one dla naszego zdrowia. Wzmacniają system odpornościowy organizmu, trawią pożywienie, regulują metabolizm, a nawet wpływają na nasze zdrowie psychiczne! Macie apetyt na potężną dawkę wiedzy? Czy wasze kiszki grają już marsza? Przy pomocy zabawnych tekstów i zwariowanych ilustracji Katie Brosnan prowadzi nas przez cały proces trawienia – od momentu, gdy jedzenie trafia do naszych ust, aż do chwili, gdy odpady opuszczają ciało człowieka. Po drodze dowiadujemy się mnóstwa ciekawostek o ogromnym ekosystemie, który żyje wewnątrz nas. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50422 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Konturek : Fizjologia człowieka / redakcja Tomasz Brzozowski. - Wydanie 3, dodruk. - Wrocław : Edra Urban & Partner, 2021. - XX, 852 strony : ilustracje ; 27 cm.
Trzecie wydanie książki "Konturek - Fizjologia człowieka" to kontynuacja podręcznika, którego pomysłodawcą, redaktorem naukowym i autorem wielu rozdziałów był Profesor Stanisław J. Konturek - jeden z najbardziej utytułowanych i znanych na świecie polskich lekarzy i naukowców, fizjologów i gastroenterologów. W opracowaniu obecnego wydania uczestniczyli przedstawiciele większości Katedr Fizjologii w Polsce, a równocześnie uznani specjaliści z dziedzin klinicznych. Wydanie trzecie zostało wzbogacone o uaktualnione informacje, chociażby z zakresu terapii przeciwzakrzepowej, fizjologii zmysłów, funkcjonowania płuc i nerek, fizjologii przewodu pokarmowego, w tym wieloaspektowego udziału mikrobiomu przewodu pokarmowego na organizm człowieka. Ponadto, kontynuując pionierski zamysł poprzedniego redaktora, tekst uzupełniono o nowe dodatki kliniczne. Przyświecała nam idea, aby obecna forma podręcznika była w jak największym stopniu przydatna studentom w różnych programach nauczania: tradycyjnym, systemowym i problemowym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Mszana Dolna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2162/Cz (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu / redaktor naukowy Jan Gawęcki. - Wydanie IV - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2023. - XX, [2], 714, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50742 (1 egz.)
Wypożyczalnia Mszana Dolna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1328 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nikt nie jest skazany na choroby cywilizacyjne. Jeśli dokuczają ci bóle głowy, zmęczenie, problemy skórne, drażliwość, problemy z trawieniem, ta książka jest dla ciebie! Dzięki niej nauczysz się interpretować pierwsze niepokojące symptomy i dowiesz się, o jakie badania poprosić w gabinecie lekarskim. Autorka patrzy na pacjenta całościowo. Wyjaśnia, że 80% chorób wynika ze złej diety. Wskazuje, dlaczego jelita mają wpływ na nasz nastrój oraz jakie są źródła alergii i nietolerancji pokarmowych. Czy to możliwe, że zwykły jogurt owocowy może mieć związek z przewlekłym zapaleniem zatok? "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą" przedstawia praktyczny system wczesnego ostrzegania i skuteczny program zdrowego życia. "Bożena Kropka wskazuje, jak dieta w decydujący sposób wpływa na nasze zdrowie. Jakie pokarmy łagodzą lub leczą, np. anemię, choroby wątroby, czy tarczycy. Jej praktyczny jadłospis, to coś więcej niż łatwe wskazówki – to przepis na zdrowie." Joanna Gruszka, dietetyk kliniczny
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Sącz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 72303 (1 egz.)
Wypożyczalnia Nowy Targ
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 47713 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anatomia i fizjologia człowieka / Aleksander Michajlik, Witold Ramotowski. - [Wydanie 3]. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, copyright 1998. - 491, [1] strona : rysunki (w tym kolorowe), wykresy ; 24 cm.
Podręcznik ten jest kontynuacją wydań ukazujących się uprzednio - pod redakcją Witolda Sylwanowicza, Aleksandra Michajlika i Witolda Ramotowskiego. Obejmuje podstawowe wiadomości dotyczące budowy i czynności organizmu ludzkiego. Obecne wydanie książki zostało poprawione i uzupełnione zgodnie z postępem wiedzy. Wprowadzono w nim znaczne zmiany dotyczące przede wszystkim fizjologii. Gruntownie zmieniono i unowocześniono rozdziały poświęcone krwi i gruczołom dokrewnym. Fizjologię układu trawiennego uzupełniono omówieniem regulacji hormonalnej i nerwowo-mięśniowej przewodu pokarmowego. Duża liczba rycin uatrakcyjnia materiał i ułatwia jego przyswajanie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 42611 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Gorlice
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wirusy, bakterie, smog, stres, antybiotyki i zła dieta sprawiają, że równowaga mikroflory jelitowej ulega zaburzeniu. To zaś prowadzi do otyłości i innych problemów zdrowotnych, takich jak infekcje wirusowe i ogólne osłabienie odporności. Co ważne, coraz więcej badań potwierdza związek między dietą, stanem jelit a depresją. Nieocenioną rolę w ochronie naszego organizmu pełnią prebiotyki i probiotyki. Czym są? Jak skutecznie je dobrać i wprowadzić do diety? Które najlepiej działają w postaci naturalnej, a które należy suplementować?
Książka zawiera kompletny plan odbudowy jelit oraz przepisy na pyszne, proste pro- i prebiotyczne dania pełne warzyw. Dzięki nim pozbędziesz się zbędnych kilogramów, zwalczysz wirusy i infekcje, a przede wszystkim zmniejszy się ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 49192 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W kupie siła! Przed Alicją stoi nietypowe zadanie – musi rozwiązać zagadkę i dowiedzieć się, jak działa ludzkie ciało. Okazuje się, że to nie takie proste, bo w trakcie śledztwa pojawia się coraz więcej pytań! Dlaczego w brzuchu burczy? Jak długie są jelita i ile flaczków mieści się w naszym brzuchu? Skąd kupa wie, kiedy ma wyjść, i czemu brzydko pachnie? Dlaczego mówimy, że „leci nam ślinka”, oraz doświadczamy nieprzyjemnych rzeczy, takich jak wymioty czy biegunka?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowy Targ
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50335 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej